ביום חמישי 21.2.2013 התקיים כנס גדול של חברת Top-IT. בכנס הוצגה גרסה 4 של מוצר Jedox מבית Jedox הגרמנית.
Jedox הינה סביבת BI מלאה מבוססת מנוע רב ממדי בטכנולוגיית In Memory.
אני מכיר סביבות BI בטכנולוגיית In-Memory כ- 15 שנים. למעשה את הקריירה שלי בתחום ה- BI התחלתי עם TM1 אשר היה לדעתי המוצר הראשון בטכנולוגיה זו.
עד היום טרם ראיתי מוצר In-Memory אשר מהווה חבילת BI מלאה: ETL + Database + OLAP + סביבת תחקור ראויה לשמה.
אני חייב לציין ש- Jedox היא הסביבה העשירה ביותר הקיימת. למעשה, למעט בסיס נתונים טבלאי, יש בארגז הכלים של Jedox את הכל:
- כלי ETL מושלם.
- מנוע רב ממדי המשוכלל מסוגו שראיתי.
- סביבת תחקור בעלת שתי רמות: רמה אחת לתחקור באמצעות אקסל כולל כל יכולות אקסל המהווה Viewer לקוביות ה- Jedox , סביבת תחקור על Web. בנוסף קיימת גם אפליקציית סלולר לתחקור הקובייה על המובייל.
Jedox עושה דבר נהדר ש- BI מסורתי מתקשה לבצע. הוא מאפשר למשתמש לקבל מהמערכת התפעולית את נתוני הביצוע אך בה בעת הוא מאפשר למשתמש לפתוח גרסה נוספת של הנתונים ועליה יכול המשתמש (לא המפתח) לכתוב נתונים בעצמו.
המשתמש יכול לייצר בקלות גיליון אקסל אשר באמצעות ממשק דומה לטבלת ציר מושך נתונים מקוביית Jedox. כל זה דומה מאד למה שעושה אקסל מול קובית SSAS. הקסם האמיתי הוא ביכולת לייצא גליון אקסל זה אל ה- Web ולהפכו לבר תחקור דרך דפדפן אינטרנט בלבד. ללא שום התקנה נוספת. לשם השוואה, כדי לבצע פעולה דומה בסביבת מיקרוסופט יש צורך הרכיבים: SQL Server BI Edition + SharePoint server enterprise edition + Excel services .
לאחר שרכשנו והתקנו את כל רכיבי מיקרוסופט הדרושים, הצלחנו ליצור מאקסל אפליקציית Web אשר אמנם יכולה להציג נתונים מתוך הקוביה אך אינה יכולה לכתוב נתונים אל הקוביה.
היכולת לכתוב אל הקוביה מתוך סביבת WEB מנוהלת הינה יכולת חשובה למשל בעת מתן יעדים או הכנה של תוכנית עבודה בשיטת bottom up (כלומר כל מנהל סניף לדוגמה יותר תוכנית עבור הסניף שלו וכך בסופו של דבר יש תוכנית עבודה לכל החברה).
חבילת התוכנה היחידה שעושה דברים דומים הינה קוגנוס מבית IBM. ההבדל המהותי בין שתי חבילות התוכנה הוא שבעוד JEDOX פותח מלכתחילה תחת החזון של חבילת BI שלמה. קוגנוס של IBM הינו אוסף של תוכנות אשר נרכשו מחברות שונות (קוגנוס + TM1) ולאחר מכן נרכשו על ידי IBM. האינטגרציה של מרכיבי החבילה השונים אינה מושלמת בלשון המעטה.
"עד היום טרם ראיתי מוצר In-Memory אשר מהווה חבילת BI מלאה: ETL + Database + OLAP + סביבת תחקור ראויה לשמה."
כנראה שלא עבדת עם qlikview…
ו…מי עובד היום עם OLAP???
אליהו תודה על התגובה. האמת שפעם, אחת החברות שמשווקות קליק-וויו רצתה שאסייע להן
ולכן עברתי יום הכשרה על המוצר.
אני לא רוצה להיכנס לויכוח של למי יש יותר גדול. את דעתי המפורטת על קליק ויו כתבתי במאמר נפרד.
אבל בכל זאת:
א. סקריפטים אינם מערכת ETL.
ב. מערכת ETL אמורה להיות דו כיוונית דהיינו לא רק מערכת שיודעת לטעון את בסיס הנתונים שלה אלא גם יודעת לקחת את הנתונים ולטעון אותם בבסיס נתונים אחר (אורקל, SQL, טרה דטה וכו').
ג. OLAP הוא כלי ה- BI הנפוץ בעולם לדעתי.